Головна » 2015 » Лютий » 8 » Естрада починається з естради
22:37
Естрада починається з естради

Естрада - молодий вид мистецтва: він став самостійним тільки наприкінці XIX століття. Але з'явився він у наш світ не з хаосу і порожнечі - у естради є свої предки і коріння. 

У Російскій імперії, наприклад, це веселі скоморохи, що будували подання на безпосередньому спілкуванні з глядачами, у Франції - жонглери, у Німеччині - шпільмани, в країнах Середньої Азії - дорвози і масхарабозов ... 
Ці артисти, які вийшли з народу, вміли робити десятки речей відразу - співати, танцювати, показувати чудеса акробатики і дресирування тварин, вміли розсмішити публіку.

Предки естрадних професіоналів під час своїх вистав постійно зверталися до публіки, роблячи зі співучасником і навіть як би непрямим автором розігрується п'єси. Подібні відносини з глядацьким залом важко уявити в опері чи балеті, де глядач стежить за розвитком сюжету, який ні під яким видом не має права змінюватися і піддаватися імпровізації. 

Естрада може сказати велике спасибі і балаганним видовищ, які були популярні в усьому цивілізованому світі. Люди завжди любили видовища. І спочатку балаганне мистецтво пропонувало цікавим не тільки оригінальні номери професійних акторів - клоунів, жонглерів, наїзників, атлетів і борців, а й феноменів, людей-аномалії. Вони, ці феномени, є ніби проміжною ланкою між розважальними ярмарковими видовищами і естрадою. 

Наприклад, в 1765 році в Москві на Дівочому полі був збудований невеликий поміст, де демонстрували велетня з треуголкою в руках. А в середині XIX століття по Європі гастролювала приголомшлива глядачів жінка з густою чорною бородою. У будь-якій країні народ валив валом, щоб подивитися на карликів, «діву з рогом і удавом», всіляких потвор. Потім на ці предестрадние підмостки стало безліч «малих» пантомім. Живцем відтворювалися окремі картинки з розбійницьких драм, наприклад «Бенкет Степана Разіна», «Розбійник Васька Ус», «Отаман Яструб». Публіка стогнала від задоволення ... 

На естрадні концерти публіка стікається, щоб розважитися, відпочити. Тут є номери, зазвичай тривають по десять-п'ятнадцять хвилин, на будь-які смаки: і співаки, і танцюристи, і читці, і оповідачі, і маестро різних родів ексцентрики, і дресирувальники з тваринами, і фокусники, і пародисти ... Ось чому естрадний концерт схожий на літній сад, повний різних кольорів: там добре дихається і сміється, звідти йдеш просвітлений і заспокоєний, з доброю посмішкою на губах ... 

Перші англійські паби XVIII століття - прообраз майбутніх мюзик-холів - стали місцем, де розважалася і спілкувалася сама строката публіка. Якщо в аристократичних салонах того часу звучала класична музика і публіка перебувала в піднесених, строгих почуттях, то в пабах фортепіано звучало більш демократично, просто, тут артисти танцювали і співали майже по-домашньому; виступали коміки, акробати, міми, давалися уривки з популярних вистав, але обов'язково як пародія або імітація.

Ось приблизна програма лондонського мюзик-холу «Палас-театр» 1911: в один вечір глядачі могли там побачити виступи дресированих собачок, квартету танцівників віденського кабаре «Ойра», японських акробатів, жонглерів-шотландців і чарівний танець російської балетної зірки Анни Павлової !. 

У першій половині XIX століття у Франції виросли, як гриби після теплого дощу, кафе-концерти, або кабаре, які теж можна назвати прабатьками сучасної естради. У цих кафе-концертах теж виступали артисти численних жанрів, і особливо були улюблені виконавці, що вміли смішити публіку, які володіли мистецтвом гумору. 

Кафе-концерти швидко поширилися по всій Європі: до естради як виду мистецтва було рукою подати ... У Москві в 1908 році відкрилося кабаре «Летюча миша», а в Петербурзі - кабаре «Криве дзеркало». Неважко помітити, що перші професійні естрадні майданчики з'являлися там, де було багато людей, охочих бездіяльно відпочити: в ресторанах, розважальних садах, парках. 

 Естрада і сміх - рідні сестра і брат. Про те, як впливає сміх на життя і долю людей, замислювалися багато письменники, філософи, мислителі минулих часів. Сучасні вчені-психологи прийшли до висновку, що сміх - це незамінний засіб згуртування людей. А знаменитий чеський письменник Карел Чапек дотепно стверджував, що гумор, сміх - «це завжди трохи захист від долі» ... 

Слово «естрада» походить від італійського слова, що означає «настил», «поміст», тобто будь-яку виділену для виступу майданчик * Цей майданчик може не мати ні лаштунків, ні переднього і заднього завіс, цілком обходиться без театральних машин. Але саме естрада (мистецтво) починається з естради (площадки), і це головна умова, яка дотримується скрізь і всюди.

Категорія: Статті | Переглядів: 130 | | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Театральна студія ЦДЮТ "Дивосвіт"